BKF har lavet en undersøgelse om kunstnernes usynlige arbejde, der er udkommet som en rapport.

Rapporten dokumenterer med stor præcision det, som mange kunstnere gennem længere tid har påpeget: at en væsentlig del af arbejdet med udstillinger består af ubetalt, administrativt og koordinationsmæssigt arbejde.

”Indenfor de fleste fag er det en selvfølge, at forberedelse og medgående arbejde aflønnes som en del af den samlede indsats.
Rapporten her dokumenterer, hvordan kunstnere systematisk løfter et omfattende og ubetalt arbejde i forbindelse med udstillinger. Det er tydeligt, at vi bør anerkende hele arbejdets omfang – også det, man ikke ser ved første øjekast.” Signe Klejs, forperson for KUFA.

Kunstnere fungerer ofte som projektledere, der involverer samarbejde med kuratorer, teknikere og udstillingsinstitutioner. Arbejdet omfatter alt fra budgetlægning, fondsansøgning og teknisk tilpasning til pressearbejde og dokumentation. Meget af dette falder udenfor retningslinjerne for minimumshonorarer – og betales ikke særskilt.

Rapportens konklusioner understreger behovet for, at udstillingsøkonomien gentænkes. Hvis vi ønsker en kunstsektor med langsigtet bæredygtighed, må aflønning af kunstneres samlede arbejdsindsats – ikke kun det synlige værk – tages alvorligt.

Det handler ikke om ekstraordinære krav, men om at anerkende kunstneres arbejde på lige fod med andre faggrupper.

Rapporten er udgivet af Billedkunstnernes Forbund (BKF) i juni 2025. I samarbejde med: Analyse & Tal.
Arbejdsgruppe: Søren Thilo Funder, Jóhan Martin Christiansen (BKF), Signe Klejs (KUFA – Kunstnernes Fagforening).
Redaktion: Marie Thams, Karen Mette Fog Pedersen, Steen Bruun Jensen, Klaus Pedersen, Annarosa Krøyer Holm.

Rapporten bygger på interviews med 16 billedkunstnere og kortlægger det omfattende ubetalte arbejde i forbindelse med udstillinger.

Læs rapporten: Kunstneres usynlige arbejde ved udstillinger

Scroll