Her kommer en opsummering af KUFAs debatter på Kulturmødet 2024.

 

AI’s indflydelse på kunsten

Foto: Misja Krenchel

Først var KUFAs forperson Signe Klejs i samtale med VISDAs direktør, Torben Gammelgaard, om AI i kunst og om kunstneres rettigheder ved brug af AI. Det foregik i Kunstens Camp, som BKF står i spidsen for.

AI billedgenerering er komplekst, men kort sagt skelnes der mellem ”billede ind” og “billede ud”.

Med “billede ind” refereres der til dét faktum, at AI har brug for menneskeskabt indhold. De er fra starten trænet på indhold, der er beskyttet ved ophavsretslovgivningen. Det vil sige, at man kan tale om tyveri ved højlys dag. VISDA arbejder nu på – sammen med internationale ophavsretslige organisationer, at finde løsninger, så opretshaverne kan blive retmæssigt kompenseret for brugen af deres indhold.

Med ”billede ud” menes det resultat, som AI modellen genererer, hvis man bruger AI som billedskabende værktøj. Har en person ophavsret på billeder genereret af AI – på trods af, at de er lavet på baggrund af andres værker? Der er endnu ikke vedtaget noget på området, men en tendens peger på, at billeder genereret med AI, i fremtiden beskyttes af ophavsretten.

AI har også affødt den såkaldte Deepfake teknologi, hvormed man kan skabe videoer med falsk indhold, for eksempel med en person, der siger noget de aldrig har sagt. Videoerne kan være meget vellignende og de sætter pålideligheden under pres. Der blev talt om hvad disse nye spilleregler gør ved vores demokrati. Skal Deepfake forbydes ved lov, eller er Gentleman Agreements nok til at regulere brugen heraf?

 

Hvordan fremmer vi trivslen i kunst- og kulturbranchen?

Dansk Kunstnerråd havde i samarbejde med Fagforeningen DM arrangeret en debat, der stillede spørgsmålet: Hvordan fremmer vi trivslen i kunst og kulturbranchen? Det blev en levende debat om vigtigheden af at fremme trivslen på tværs af branchen, om den økonomiske fødekæde, og om hvordan vi kan bruge den viden vi allerede har om betydningen af gode vilkår og rammer.

Dansk Kunstnerråd har med satsningen Kunstnere i Tal fået afsløret nøgletal og sat tal på tendenserne i branchen. Samtalen satte fokus på hvordan vi fremmer fair practice og bedre vilkår på tværs, ud fra den viden vi allerede har. Anne-Mette Wehmüller præsenterede kort baggrunden for kunstnerstatistikken og hvorfor nøgletal er så afgørende. Henrik Jansberg, Lisbeth Tolstrup, Line Tjørnhøj, Signe Klejs og Lene Skytt Pustelnik kom med konkrete eksempler til løsninger.

 

Danmark er en kulturnation

Foto: Misja Krenchel

Biografen på Mors fremførte Mette Riise sin kunstneriske præsentation: “Danmark er en kulturnation” med lige dele satire og dyb alvor. Kulturen i Danmark er til debat. Efter at den kulturpolitiske redegørelse udkom i 2023 så det ud til at vi havde fået et nyt grundlag at stå på i diskussionen om politisk prioritering af økonomi til kulturen. Siden har redegørelsen givet anledning til debat, for hvad er kultur? Værket ”Danmark er en kulturnation” er en kunstnerisk præsentation, hvor kunstner Mette Riise sammen med RV-politiker Jes Lunde fremlagde en helt ny kulturpolitisk linje for Danmark. En kulturpolitik som både er ræverød, himmelblå og dermed innovativt lilla. Fordi, et kreativere Danmark – vækster os.

Præsentationen er blevet til med baggrund i en invitation fra KUFA, i samarbejde med Dansk Kunstnerråd med støtte fra Statens Kunstfond.

 

Ovation

Foto: Janne Malmros

Tilbage i Kunstens Camp mødte Signe Christoffer fra Ovation, som KUFA netop har startet et samarbejde med. I samtalen blev nogle af de tabuer, der findes om kunstnerøkonomier, taget op og det blev afdækket hvordan myter om kunstnere, deres liv og økonomi, er med til at bremse en positiv udvikling. Ovation er en mulighed for at styrke sin kunstpraksis ved at benytte værktøjer som f.eks. en forretningsplan, med henblik på at få en bedre balance i sit arbejdsliv.

Et Ovationsforløb strækker sig over 6-8 uger, med en online-session pr. uge, sideløbende med et mentorforløb. Det indeholder også netværksarrangementer, der fortsætter efter endt forløb.

 

Foretræde for regeringens kulturudvalg

På afbud kom Signe Klejs med til Dansk Kunstnerråds foretræde for regeringens kulturudvalg fredag morgen. Formålet med foretrædet var at få midler til en et år mere med projektet Kunstnere i Tal, som er et vigtigt værktøj til synliggørelse at kunstneres faktiske forhold.

 

Tak for et godt Kulturmødet Mors 2024

KUFA melder sig på banen igen næste år!

 

Fotos: Misja Thirslund Krenchel og Janne Malmros

Scroll