Rosa Marie Frang Foto: Malle Madsen

 

KUFA går nye veje i det faglige arbejde. Det er ganske let at se udfordringerne ved at være en fagpolitisk aktør på kunstens område, men mulighederne, for at vælge uortodokse og progressive metoder til at opnå lydhørhed for fagets udfordringer, burde være lige så indlysende.

Derfor har KUFA’s Ophavsretsfond nu valgt at tildele sit første produktionslegat til en person, der, gennem sin kunstneriske praksis, har sat effektivt fokus på danske kunstneres arbejdsvilkår.

Rosa Marie Frang modtager legatet for at italesætte kunstnernes helt særlige faglige udfordringer på en aktuel og udogmatisk måde, som vanskeligt opnås gennem det almindelige fagpolitiske arbejde og faglige organisationers normale strategier.

Gennem Rosa Marie Frangs modige åbenhed om hendes egne udfordringer og overvejelser i kunstkarrieren, koblet til en grundig research, har hun skabt et originalt, humoristisk og tænksomt mix af podcast og performance. Her behandles så komplekse emner som kunststøtte, kommercialisme, armslængde og nepotisme, – magtforhold, #metoo og kvalitetskriterier i kunsten og meget mere, på en let, men ikke overfladisk måde – med satirisk bid og afvæbnende selvironi.

Legatet på 50.000 kr. gives til produktion af anden sæson af podcasten Rosas Reality Radio, med håbet om at dette værk må komme endnu bredere ud og erodere grundlaget for utidssvarende myter om kunstens og kunstnerens betingelser. Midlerne til legatet kommer fra DBF’s del af VISDA’s ophavsretsmidler.

Om legatet udtaler Rosa Marie Frang:
“Efter udgivelsen af første sæson af det radiodokumentariske realitylydværk Rosas Reality Radio har jeg med den ufattelige store mængde reaktioner på værket, erfaret at jeg ikke står alene med den afgrundsdybe oplevelse af at være både usynlig og ikke respekteret som uddannet billedkunstner i Danmark. Kulturministeriet ligger længst ned i hierarkiet på Christiansborg og dernæst ligger billedkunsten nederst i det kunstfaglige hierarki. Der mangler respekt for kunsten.

Stress er som Round-Up sprøjtegift for al godt kunstnerisk arbejde  – det er kemisk krigsførelse, som kun lader de heldige få med ekstra tyk hud og særlige privilegier overleve, og ikke dem med det største talent. Netop derfor er jeg glad for at få økonomisk støtte til at realisere sæson to af Rosas Reality Radio.”

Rosas Reality Radio er siden sin udgivelse i juni 2020 derudover blevet præmieret med et af Danmarks største hæderslegater, Niels Wessel Bagges hæderslegat. Værket er kåret af Prix Radio, Danmarks officielle mediepris, som Årets Nyskabelse og nomineret som Årets Radiopersonlighed. Værket har modtaget Center for Podcastings pris som Årets Eksperiment, Kunstkritikerprisen for Årets kunstbegivenhed og er af Dagbladet Information blevet kåret som Årets klassekamps værk.

(Artiklen er fra d. 9/6 2021)

Scroll