Forpersonens beretning - KUFAs landsmøde 2024
Siden sidst
Det er to år siden vi fejrede vores 40-års jubilæum ved landsmødet i 2022. Siden sidst har vi for alvor har taget hul på en ny æra med et navneskift, en ny visuel identitet og en profil, der bygger ovenpå de bedste ting fra foreningens lange historie; solidaritet, sammenhold og kampen for en bredere anerkendelse af kunst som fag.
Med KUFAs nye identitet har vi fået en kernefortælling, en “tone-of-voice” – et ståsted, som har været vores kompas i det politiske arbejde, og som vi bruger, når vi møder udfordringer, forholder os til løbende agendaer og guider og vejleder vores medlemmer. Det er rummeligt, stærkt og agilt og udgør en solid platform for det videre arbejde. Herfra kan vi vokse og knopskyde.
Derud over har vi i FU og i direktionen ydet en kolossal indsats for at fremtidssikre KUFAs kooperative virksomhed KKART.
På mange måder har vi startet forfra, hvor overgangen fra et analogt bilagshåndteringssystem til en digital struktur, har betydet store forandringer som både har kunnet mærkes hos Jer, der bruger KKART og i forhold til sammensætningen af kompetencer der er brug for, for at håndtere de nye arbejdsgange. Vi har nu det hold på kontoret, der skal til, for at operere vores systemer, og som matcher vores medlemsskare og aktivitetsniveau.
KKART er KUFAs stærkeste kort. Her har vi noget som forening, som de andre organisationer ikke kan tilbyde – og som fortsat vækker interesse, anerkendelse og håb om bedre vilkår – også hos vores kollegaer indenfor andre kunstpraksisser. Det forpligter! Målet er, at alle – som minimum – skal have hørt om KKART – så er det op til den enkelte at vælge os til eller fra. Vi har derfor påbegyndt en formidlingsstrategi, for både KUFA og KKART.
Sidst men ikke mindst har vi styrket samarbejder med andre organisationer, der deler KUFAs sag for kunsten og kulturen i Danmark. Vi er en lille forening med 330 medlemmer, og side om side med de andre står vi stærkere.
På min egen og FUs vegne kan jeg derfor med stolthed sige, at vi er nået godt i mål med generationsskiftet og den organisationsudvikling, som Landsmødet for to år siden gav opbakning til.
Milepæle
Allerede i 2020 landede forhandlingerne mellem UKK, BKF og KUFA med ODM – Organisationen Danske Museer en aftale – Minimumshonoraraftalen, som sikrer, at kunstnere som en naturlighed aflønnes alene for at tilføre værdi til et udstillingssted.
Siden 2020 har vi set hvordan, aftalen er blevet et naturligt ankerpunkt i kontraktforhandlinger mellem museer, andre udstillingssteder og kunstnere.
I august 2023 kom Foreningen af Kunsthaller i Danmark også med i aftalen – hvilket er en sejr for alle parter, som i praksis betyder en bredere anerkendelse af den værdi kunstnere skaber ved udstilling – en værdi man nu som en selvfølgelighed skal kompenseres for økonomisk.
Kulturpolitik
Fra politisk hold har kunsten i et års tid haft fokus med vores nuværende kulturminister, der som den første i mange år tydeligt udtrykker et stort økonomisk og samfundsmæssigt potentiale, og har formuleret en tydelig agenda for kulturen i Danmark. Det har givet et tiltrængt håb oven på et årti med grønthøstermetode og par hårde år med Corona.
Den kulturpolitiske redegørelse fra maj 2023 fremviste tal på kulturens omsætning på omkring 100 mia. kr., som dermed overhaler andre tunge danske erhverv som f.eks. dansk landbrugs omsætning på 87 mia. kr. til sammenligning.
Kulturministerens fokus og de tal har givet anledning til at argumentere for vores felt med en fornyet styrke og en pondus, som vi ikke har mærket længe. De kulturelle erhvervs bidrag til den danske økonomi er uomtvisteligt – det styrker vores position i dialogen om fremtidige vilkår og muligheder.
KUFA har på forskellig vis bidraget med input og møder i og omkring kulturområdet, og nu følger vi med i, hvordan tiltagene udmøntes. I onsdags landede forslaget til en ny museumsreform med et historisk løft på 75 mio. kr. til landets statsanerkendte museer. Det er en spændende tid.
KUFA er blevet optaget i Dansk Kunstnerråd, som er en paraplyorganisation af alle kunstorganisationer med mere end 26.000 medlemmer til sammen. Dansk Kunstnerråd varetager fælles agendaer, og arbejder for at udvikle bedre standarter for kulturlivet generelt.
Dansk Kunstnerråd – herunder de af KUFAs medlemmer som ønskede det – har, sammen med Danmarks Statistik, lavet udgivelsen Kunstnere i Tal, som viser et billede af en branche med stor spændvidde, der arbejder for få midler. Tænk på hvad det kan blive til, hvis der blev inverteret endnu flere kroner i kultur?
Kunstnere i tal skal udkomme årligt, og danne et kontinuerligt grundlag for en faktabaseret politisk løftestang til flere midler, bedre vilkår og større udbredelse i alle dele af landet. Et værktøj som feltet under Coronakrisen afslørede manglen på. Det giver håb i en ustabil tid.
Turbulens og stabilitet
På det økonomiske plan måtte vi navigere i turbulens, da efteråret 2022 som en konsekvens af krigen i Ukraine bød på energikrise og et aktiemarked i frit fald, hvilket også ramte KUFAs investeringer. Det har været en lærerig periode, hvor beslutninger skulle træffes. Vejledt af dygtige rådgivere, har FU i samarbejde med direktionen arbejdet målrettet på at bringe økonomien tilbage i balance. Vi har trimmet, optimeret og stabiliseret organisationen.
KUFA har været i mellemtiden arbejdet for medlemmerne, og har bistået i forskellige sammenhænge – også omkring det ophavsretslige. I 2022 nåede vi med hjælp fra vores ophavsretsadvokat i mål med foreningens måske største ophavsretsmæssige sejr, overfor en stor koncern.
Hver gang vi vinder på det ophavsretslige område, beskytter vi vores nuværende medlemmer og tegner konturerne af en tryggere fremtid for kunstnere og kunstarbejdere – også i en tid hvor ophavsretten udfordres af f.eks. AI.
KUFA er repræsenteret i VISDAs bestyrelse, som sammen med de andre rettighedsorganisationer løber spidsrod for at sikre regler for ophavsretten, alt imens den teknologiske udvikling brager afsted med Big Tech og AI.
Blikket fremad
Når vi retter blikket mod fremtiden, vil vi fokusere på muligheden for mere efteruddannelse og kompetenceudvikling af KUFAs medlemmer. Vi påbegynder i 2024 et samarbejde med Ovation, som åbner døre til nye læringsmuligheder designet til kunstnere og kreative, og til de udfordringer og muligheder der ligger i krydsfeltet mellem kunst og erhverv.
Jo stærkere den enkelte står, desto bedre er vi rustet til at imødegå en fremtiden.
Teknologi, politiske strømninger og samfundsmæssige forandringer vil påvirke vores virke og vilkår – som det altid har gjort.
Her vil jeg igen minde om fundamentet under KUFA, hvor styrken er solidaritet, sammenhold og samarbejder. Herfra ser vi frem mod en fremtid, hvor vi fortsætter med at udfordre, forny og fremme kunsten og kunstnernes arbejde i Danmark.
Vi skal ud med budskabet om hvad KUFA og KKART er, så vi kan hverve flere medlemmer, for tallet har været faldende, og den udvikling skal vi have vendt.
Vi taler hvert år med de studerende på akademierne, vi har arbejdet på synligheden online, men vi skal endnu længere ud. På kulturmødet, ved arrangementer, Kulturhusene, kurser, gallerier og i medierne – men også blandt kollegaerne.
I – kære medlemmer – er vores vigtigeste ambassadører derude. Så for at KUFA skal vokse og agere for kunstnere i bredden, vil jeg invitere jer til at fortælle jeres kollegaer, der endnu ikke er med hos os, om de muligheder vi tilbyder. Det er den personlige relation, der bærer det stærkeste incitament for medlemskaber.
For vi er mere end en fagforening; vi er en del af en bevægelse med en stemme og et fællesskab, hvor vi sammen kan skabe forandringer!
Tak for jeres engagement med arbejdet i, for og med kunsten, for kunstnerne og for samfundet.
Med varmeste hilsner og fornyet håb – Signe, Forperson for KUFA